En autoritativ voksen viser omsorg og varme ovenfor barnet, samtidig som den er tydelig. Krav og kontroll til barnet skal gis i et klima preget av varme og tillit. Den varme og tillitsfulle relasjonen er derfor grunnleggende for å kunne utøve den autoritative voksenrollen.
Den autoritative voksenrollen er forbundet med en rekke sentrale positive faktorer i den sosiale og emosjonelle utviklingen av barnet, som for eksempel det å forebygge negative handlinger, og videre utvikling av prososial atferd, selvregulering, sosial trygghet, selvstendighet og motivasjon (Baumrind, 2013). Disse faktorene er i stor grad relatert til livsmestring, som utgjør et stort tema i barnehagen jf. Rammeplanen (2017).
For å skape varme og tillitsfulle relasjoner til barna må vi se nærmere på kvaliteten i interaksjonene (møtepunktene). Disse kan deles inn i 3 dimensjoner: Positivt klima, sensitivitet og positiv perspektivtaking.
• Positivt klima handler om å skape en god emosjonell forbindelse mellom mennesker. Virkemidler for å skape et positivt klima er; respekt, smil, latter og entusiasme.
• Sensitivitet handler om å være til stede, å fokusere på barns behov, responderende adferd, adressering av problemer og vektlegging av barnas velbefinnende.
- Positiv perspektivtaking handler om å ha fokus mot barnas interesseområder, motivasjon og deres medvirkning. Det å ta andres perspektiv på en positiv måte er overlappende med empati. I barnehagen bruker vi Banking time som metode for å skape gode relasjoner.
Banking time handler om å skape situasjoner hvor man kan utvikle en særlig god atmosfære mellom barnet og den voksne, som igjen danner grunnlaget for en positiv relasjon. Alle barn vil profitere på slike situasjoner, men for barn som av ulike årsaker har utfordringer, vil det være en ekstra viktig verdi. Innholdet i Banking time skal være lystbetont.
Forskning på verdensbasis viser at den autoritative voksenstilen, med fokus på å bygge gode relasjoner, bidrar til å fremme positiv atferd og hemme negativ atferd hos barn. Dette gjelder også forebygging av krenkende atferd og mobbing i barnehagen. Det er viktig at de voksne i barnehagen har kjennskap til og kan gjenkjenne denne type atferd hos barn. Vi må være tett på barna og stoppe uheldige sosiale mønstre.
Slik gjennomfører du BANKING TIME med barnet ditt hjemme:
Sett av 15-20 minutter og la barnet velge en aktivitet dere skal gjøre sammen. I denne perioden skal du vie all oppmerksomhet mot barnet og aktiviteten. Husk å legge vekk telefon og annet som kan ta bort oppmerksomheten fra barnet. Avtalt banking time er ikke avhengig av om barnet har oppført seg bra eller ikke, og skal gjennomføres som avtalt. Lykke til!
Tidlig innsats:
De senere årene har det vært et tydelig fokus på forebygging gjennom å sette inn tidlige tiltak for barn med utfordringer innen utvikling og læring i både barnehage og skole.
«Være sammen» er et viktig tiltak i dette forebyggende arbeidet.
Vi ser gjerne negativ atferd og andre utfordringer tidlig, og er i en viktig posisjon for å gjøre en forskjell for disse barna gjennom:
-Tidlig samarbeid med foreldre.
-Kartlegge og vurdere andre instanser tidlig.
-Tidlige tiltak for å snu en negativ trend. Omlæring inkluderer alle barnets nære relasjoner.
-Alt vi får gjort før skolestart er viktig for en god overgang.
Både hjem og barnehage må representere den varme og grensesettende voksne, og vi må samarbeide om å få dette til i størst mulig grad. I denne prosessen kan hyppige foreldresamtaler og tilbud om veiledning være nyttig.
Her handler det om å hjelpe barnet til å gjøre gode valg, øve på det som er vanskelig med overkommelige utfordringer og tro på mestring. Vi bygger god relasjon for å være i posisjon til å påvirke/veilede og sette varme og tydelige grenser. Vi må her ha fokus på både innagerende og utagerende atferd
I Hov barnehage har vi en spesialpedagog, Annette, som jobber forebyggende på alle avdelinger rundt enkeltbarn, grupper og/eller foreldre. Hun er utdannet veileder og tilbyr veiledning for foreldre som ønsker det. I tillegg til dette så veileder Annette personalet rundt håndtering av ulike utfordringer.
Utvikling av følelsesbevissthet:
En viktig forutsetning for barns utvikling av god psykisk helse er kunnskap om egne følelser og opplevelsen av at ens følelsesuttrykk blir møtt og forstått. Vi skaper rom for å vise alle følelser og vi hjelper barna med å selv forstå og håndtere følelsesuttrykk på en sunn og god måte. Vi jobber med dette på mange ulike måter tilpasset alder og modning: I hverdagssituasjoner hvor vi naturlig møter og opplever alle følelser, vi lærer om emnet i samling, ved å lese bøker, i sang og dramatisering.
«Røde og Grønne tanker»:Et nyttig supplement til «være sammen» er Raknes’ psykologisk førstehjelp, «Røde og Grønne tanker». Et materiell som hjelper barn til å få større bevissthet om egne tanker og følelser, og det gir barna nyttige måter å håndtere egne vanskelige følelser. Her er det fokus på at alle følelser er akseptert, men vi må øve på å la gode tanker hjelpe oss videre og noen ganger justere handlingene våre så vårt følelsesuttrykk ikke går ut over andre.